САЩ приложиха глобалния закон Магнитски срещу граждани и компании от Сърбия,

...
САЩ приложиха глобалния закон Магнитски срещу граждани и компании от Сърбия,
Коментари Харесай

САЩ погнаха 9 сърби по глобалния закон "Магнитски"

САЩ приложиха световния закон " Магнитски " срещу граждани и компании от Сърбия, Венецуела, Латвия и Камбоджа поради " съществени нарушавания на човешките права и корупция ", оповестиха от Бюрото за надзор на задгранични активи към американското Министерство на финансите, представено от осведомителните организации. Санкционираните сърби са свързани с известния оръжеен търговец Слободан Тешич, на който Съединени американски щати постановиха наказания през 2017 година заради нарушения на оръжейно ембарго. Според Вашингтон той " директно или непряко " е раздавал подкупи.

Официални източници настояват, че Тешич продължава да търгува с оръжия като " безмълвен сътрудник в фирмите, които косвено има и ръководи ". Това е и повода да бъдат наложени наказания на Горан Андрич, който е измежду най-близките сътрудници на Тешич, Небойша Шаренац, Зоран Петрович, Никола Бъркич, Желимир Петрович, Сретен Цветкович, Милан Суботич, Любо Маричич и Есад Капиджич. Съединени американски щати глобяват и свързани с Тешич компании, в които работят деветте сръбски жители.

По закона " Магнитски " е глобен кметът на латвийския град Вентспилс  - Айварс Лембергс. Той е на власт от 1988 година и е разследван за корупция, пране на пари и корист с власт. Според Вашингтон " латвийският олигарх... управлява (организации) посредством политически партии и корумпирани политици и редовно употребява тези организации и лица за лична икономическа изгода ". В листата са включени и четири организации, свързани с кмета. В листата на глобените също по този начин има венецуелци, както и камбоджански жители, виновни за корупция, персонално облагодетелстване или други нарушавания.

Външните министри на Европейски Съюз дадоха зелена светлина за започване на работа за правенето на европейски закон “Магнитски ” по модела на американския, заяви електронното издание " ЮрАктив ". Целта е на лица, които нарушават човешките права, да бъде забранено да пътуват в Европейски Съюз, както и да се замразяват техни активи. “Съгласихме се да стартираме подготвителната работа за световен режим на наказания, с цел да се справим със съществени нарушавания на правата на индивида, които ще бъдат европейският еквивалент на американския закон “Магнитски ”, обяви новият висш представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел. Според него тази мярка ще даде на Европейски Съюз “много повече мощ и доста повече потенциал да работи ”. 

ПРАВИЛА 

Законът “Магнитски ” бе признат в Съединени американски щати през 2012 година и предвижда санкциониране на руснаци, упрекнати в нарушавания на човешките права. Глобалният закон „ Магнитски “ бе приет през 2017 година, като разрешава на Съединени американски щати да постановат наказания за нарушение на правата на индивида за корупция по целия свят. Законът е наименуван на работилия за английска компания руски адвокат Сергей Магнитски. В родината си той бе упрекнат в укриване на налози и данъчни измами. Магнитски почина в руски арест през 2009 година, откакто неведнъж му бе отказана здравна помощ и бе подложен на изтезания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР